Do tych pieczonych ziemniaków z twarogiem nie potrzebuję żadnych dodatków. Są przepyszne
Wiosna jest przyjemna nie tylko w czasie spaceru, ale też w kuchni. Pojawiają się bowiem sezonowe przysmaki, na które zawsze czekam z utęsknieniem. Jednym z nich są młode ziemniaki. Ktoś powie, że to żaden przysmak, a zwykły ziemniak. Jednak dla mnie wczesne ziemniaki smakują naprawdę rewelacyjnie. Zwłaszcza gdy są upieczone lub ugotowane bez obierania. Wtedy mają przyjemną wilgotność, doskonały aromat i smak. Do takich ziemniaków wystarczy mi szczypta soli, trochę masła z czosnkiem, a co najwyżej ziołowy twarożek.
Jak upiec lub ugotować młode ziemniaki?
Młode ziemniaki najlepiej jest piec lub gotować w skórce. Wcześniej ziemniaki warto tylko oczyścić i opłukać. Tak przygotowane zachowają więcej cennych składników i będą o wiele smaczniejsze. Młode ziemniaki można upiec w piekarniku lub na grillu. Do tego celu najlepiej wybrać drobne ziemniaki, bo są najsmaczniejsze i szybko się pieką. Wcześniej warto je obgotować. W tym celu umyte ziemniaki należy wrzucić na wrzątek i gotować 5 minut.
Po tym czasie należy je odcedzić, przyprawić i wysypać na blachę do pieczenia. W temperaturze 200 stopni Celsjusza trzeba je piec ok. 30 minut. Zamiast na blachę ziemniaki można też przełożyć na rozgrzany ruszt grilla i piec je 15-20 minut, co jakiś czas obracając. Ziemniaki można też ugotować w łupinkach. Mniejsze potrzebują 10-15 minut gotowania, większe ok. 20 minut.
Przepis na młode ziemniaki z twarożkiem
Ziemniaki z twarożkiem niektórym mogą wystarczyć za całe danie obiadowe. Można je też podać na przekąskę, a także jako dodatek do mięs pieczonych na grillu lub w piekarniku.
Przepis: Młode ziemniaki z twarożkiem
Pieczone młode ziemniaki nadziewane ziołowym twarożkiem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg większych, młodych ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju
- 150 g półtłustego twarogu
- 2 łyżki śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- koperek
- szczypiorek
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Włóż na osolony wrzątek, gotuj ok. 7 minut. Odcedź je, osusz. Polej olejem, wymieszaj, przesyp na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30-35 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie twaroguTwaróg dokładnie rozdrobnij widelcem. Wymieszaj ze śmietaną, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i posiekanymi ziołami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawanie ziemniakówUpieczone, jeszcze ciepłe ziemniaki natnij przez środek. Napełnij przygotowanym twarożkiem, posyp posiekaną zieleniną.
Z czym jeszcze można podać młode ziemniaki?
Tak jak wcześniej wspominałam, młode, upieczone lub ugotowane ziemniaki najlepiej smakują z minimalną ilością dodatków. Po przekrojeniu lub przełamaniu wystarczy je oprószyć solą i zjeść razem ze skórką. Smak pieczonych ziemniaków doskonale też podniesie masło z dodatkiem czosnku i ziół. Niektórzy pewnie pamiętają smak młodych ziemniaków podanych ze zsiadłym mlekiem. I trzeba przyznać, że to też jest bardzo smaczne połączenie. Oczywiście zsiadłe mleko można zastąpić maślanką lub kefirem, a ziemniaki warto posypać posiekanym koperkiem. Młode ziemniaki dobrze będą smakować również w zestawie z młodą, duszoną kapustą, a także z mizerią.