Do tych pieczonych ziemniaków z twarogiem nie potrzebuję żadnych dodatków. Są przepyszne

Dodano:
Pieczone ziemniaki z twarożkiem Źródło: Shutterstock / Monika_1
Młode, pieczone ziemniaki to prawdziwe niebo w gębie. Doskonale pasują jako dodatek do obiadu, ale można je też zjeść z twarożkiem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste i niezbyt pracochłonne.

Wiosna jest przyjemna nie tylko w czasie spaceru, ale też w kuchni. Pojawiają się bowiem sezonowe przysmaki, na które zawsze czekam z utęsknieniem. Jednym z nich są młode ziemniaki. Ktoś powie, że to żaden przysmak, a zwykły ziemniak. Jednak dla mnie wczesne ziemniaki smakują naprawdę rewelacyjnie. Zwłaszcza gdy są upieczone lub ugotowane bez obierania. Wtedy mają przyjemną wilgotność, doskonały aromat i smak. Do takich ziemniaków wystarczy mi szczypta soli, trochę masła z czosnkiem, a co najwyżej ziołowy twarożek.

Jak upiec lub ugotować młode ziemniaki?

Młode ziemniaki najlepiej jest piec lub gotować w skórce. Wcześniej ziemniaki warto tylko oczyścić i opłukać. Tak przygotowane zachowają więcej cennych składników i będą o wiele smaczniejsze. Młode ziemniaki można upiec w piekarniku lub na grillu. Do tego celu najlepiej wybrać drobne ziemniaki, bo są najsmaczniejsze i szybko się pieką. Wcześniej warto je obgotować. W tym celu umyte ziemniaki należy wrzucić na wrzątek i gotować 5 minut.

Po tym czasie należy je odcedzić, przyprawić i wysypać na blachę do pieczenia. W temperaturze 200 stopni Celsjusza trzeba je piec ok. 30 minut. Zamiast na blachę ziemniaki można też przełożyć na rozgrzany ruszt grilla i piec je 15-20 minut, co jakiś czas obracając. Ziemniaki można też ugotować w łupinkach. Mniejsze potrzebują 10-15 minut gotowania, większe ok. 20 minut.

Przepis na młode ziemniaki z twarożkiem

Ziemniaki z twarożkiem niektórym mogą wystarczyć za całe danie obiadowe. Można je też podać na przekąskę, a także jako dodatek do mięs pieczonych na grillu lub w piekarniku.

Przepis: Młode ziemniaki z twarożkiem

Pieczone młode ziemniaki nadziewane ziołowym twarożkiem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg większych, młodych ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • 150 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1-2 ząbki czosnku
  • koperek
  • szczypiorek
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Włóż na osolony wrzątek, gotuj ok. 7 minut. Odcedź je, osusz. Polej olejem, wymieszaj, przesyp na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30-35 minut w 200 stopniach Celsjusza.
  2. Przygotowanie twaroguTwaróg dokładnie rozdrobnij widelcem. Wymieszaj ze śmietaną, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i posiekanymi ziołami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Podawanie ziemniakówUpieczone, jeszcze ciepłe ziemniaki natnij przez środek. Napełnij przygotowanym twarożkiem, posyp posiekaną zieleniną.

Z czym jeszcze można podać młode ziemniaki?

Tak jak wcześniej wspominałam, młode, upieczone lub ugotowane ziemniaki najlepiej smakują z minimalną ilością dodatków. Po przekrojeniu lub przełamaniu wystarczy je oprószyć solą i zjeść razem ze skórką. Smak pieczonych ziemniaków doskonale też podniesie masło z dodatkiem czosnku i ziół. Niektórzy pewnie pamiętają smak młodych ziemniaków podanych ze zsiadłym mlekiem. I trzeba przyznać, że to też jest bardzo smaczne połączenie. Oczywiście zsiadłe mleko można zastąpić maślanką lub kefirem, a ziemniaki warto posypać posiekanym koperkiem. Młode ziemniaki dobrze będą smakować również w zestawie z młodą, duszoną kapustą, a także z mizerią.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...